Açaí komt uit de jungle van Brazilië, waar de bes al eeuwen centraal staat in het dieet. Waarom? De bes bevat de hoogste concentratie antioxidanten ooit gevonden, wel tien tot dertig keer meer dan in rode wijn. Bovendien zit het vol met aminozuren, vezels en essentiële vetzuren. Daarom wordt de bes ook wel 'het paarse goud' genoemd.

Anti-aging
Er wordt gezegd dat de hoge concentratie aan antioxidanten het verouderingsproces vertraagt en zo de huid gezond en jong houdt. Bovendien zou het een hoge bloeddruk verlagen. De mix van essentiële vetzuren, voedingsvezels en fytosterolen (plantensterolen) beschermen tegen hart- en vaatziektes en bevorderen de spijsvertering en werkt ontstekingsremmend, waardoor het ziektes zou kunnen tegengaan. In de pulp van de vrucht zitten zelfs meer eiwitten dan in melk. Helaas zijn deze gezondheidsvoordelen (nog) niet bewezen. Maar dat het goedje gezond en voedzaam is zeker.

Niet vers verkrijgbaar
De smaak is het best te omschrijven als een melange van bessen, noten en chocolade. Hoewel de bessen steeds populairder worden in Nederland, kun je ze niet vinden in de supermarkt. Dit komt omdat de bessen snel bederven. Wel zijn ze in gezondheidswinkels te vinden, veelal in de vorm van sap. Als je ervoor kiest om Açaí toe te voegen aan je dieet, kun je het beste de gevriesdroogde variant te nemen met 100 % açaí-poeder, en geen extract of concentraat. In sap gaan er veel voedingsstoffen en mineralen verloren, terwijl de poedervariant dezelfde natuurlijke eigenschappen bevat als verse açaí. Bovendien bevat sap ook veel meer suiker.