açaí, acerola en moerbei

Steeds weer lezen en horen we over “wonder-” of “powervruchten.” De laatste tijd was het vooral de zwarte moerbei, die als zogenaamde supervrucht – ook in de vorm van moerbeisap – furore maakte. Wat is toch zo bijzonder aan deze vruchten? De Duitse zusterorganisatie van de FWS, heeft deze vraag onderzocht. Het antwoord: ze bevatten allemaal grote hoeveelheden zeer effectieve voedingsstoffen. Bij de açaí gaat het om anthocyaan, acerola is rijk aan vitamine C en de moerbei bevat zowel een hele reeks mineralen in hoge concentratie als secundaire plantenstoffen. En juist vanwege deze voedingsstoffen en de typische smaak vormen deze vruchten, in combinatie met andere fruitsoorten, een populaire basis voor vruchtensappen, vruchtennectars of vruchtencocktails.

We stellen eerst aan u voor: Açaí

Açaí is de tropische vrucht van een palm, die uitsluitend in het noordelijke amazonebekken groeit. De tot 25 meter hoge boom groeit in kleine afzonderlijke bosjes en heeft zeer fijne olijfgroene bladeren. De açaí-palm bloeit als het bij ons winter is, van september tot januari. De gele bloesems groeien in vlechtvormige trossen. Uit die gele bloesems groeien dan kleine bessen. Een hele vlecht van kleine bessen weegt tussen de 3 en 6 kilo. De afzonderlijke bessen zijn echter maar tussen 10 en 15 mm in doorsnee. Aanvankelijk zijn ze rood. Naarmate ze rijper worden, kleuren ze haast zwart. Per palm kunnen per groeiseizoen drie of vier van zulke bessentrossen geoogst worden.

De açaí-bes levert hoogwaardige plantaardige vetten: 62 procent enkelvoudig en 13 procent meervoudig onverzadigde vetzuren. Daarmee kunnen açaí-bessen bijdragen aan de bescherming van hart en bloedsomloop, vroegtijdige slagaderverkalking helpen voorkomen en het cholesterolgehalte positief beïnvloeden.

Daarnaast zijn de açaí-vruchten rijk aan zogenoemde anthocyanen. Dat zijn donkergekleurde bioactieve stoffen met een sterk antioxiderende werking. Dat betekent, dat ze onze lichaamscellen kunnen beschermen tegen agressieve vrije radicalen, hoogactieve milieugevaarlijke stoffen, lichaamseigen afvalstoffen en gif. In dit verband is het interessant te vermelden, dat de açaí-bes tot 30 keer meer antioxidanten bevat dan rode wijn.

Noemenswaardig is ook het gehalte aan vitaminen A en C, B1 en B2, aan calcium, kalium, magnesium en ijzer. Dankzij deze bestanddelen kan açaí het immuunsysteem versterken, een gezonde celstofwisseling bevorderen en infecties in het lichaam verhinderen.

De açaí-bes smaakt nootachtig en enigszins zuur. De geur doet aan chocola denken. Het sap kan goed met andere vruchtensappen gecombineerd worden. Gemengd met banaan en mango of met rode vruchten zoals bosbessen, granaatappels, druiven of veenbessen zijn açaí-bessen een waar genot. Ook  eenvoudig met sinaasappelsap zijn ze het proberen waard.

Deze kleine powervrucht heeft dus een heleboel te bieden: waardevolle voedingsstoffen en een buitengewone smaak.

Voor meer informatie verwijzen we graag naar: http://blog.juice-news.de/?category=5&blog=130