Drankenpallet Beheer Nederland (DPB) vervangt in de loop van 2012 al haar houten pallets door kunststof pallets. Het streven is dat vanaf 2013 vrijwel alle Nederlandse brouwerijen en een groot deel van de Nederlandse frisdrankfabrikanten en producenten van conserven, gebruik maken van de nieuwe kunststof pallet.

"Het verbeteren van de milieuperformance was een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van de kunststof pallet", stellen directeur Anne-Marth Vrind van DPB en secretaris Christiaan Hamminga (foto). "Voor de productie van de pallet is gebruik gemaakt van gerecycled kunststof dat bij het einde van de levensduur weer ingezet wordt voor de productie van nieuwe kunststof pallets (Cradle to Cradle). Ook heeft deze pallet een langere levensduur dan de houten pallet en is de milieudruk op het gebied van transport lager door het verminderde gewicht en doordat er geen reparatie meer plaatsvindt." In de loop van 2012 zullen de nieuwe kunststof pallets gefaseerd instromen. De kunststof pallets worden geproduceerd door het Belgische IPS. 

Geen tariefsverhoging
In totaal gaat het om 400.000 poolpallets. De houten pallets worden allemaal ingenomen door Phoenix in Hasselt van de Faber Halbertsma Groep (FHG), zwart gespoten en elders aangeboden aangeboden als eenmalige pallets. De kostprijs van een kunststof pallet is welliwaar hoger dan die van een houten pallet, maar deze gaat volgens directeur Vrind gemiddeld veel langer mee. "Bovendien zijn er geen reparatiekosten, omdat beschadigde pallets allemaal worden ingenomen en gerecyled. Per saldo houdt dat dus in dat er geen tariefsverhogingen voor de huur van deze kunststof pallets zal plaatsvinden." De palletpool van DPB wordt volledig beheerd door de eigen huurders; er zijn geen centrale innamedepots van DPB.

Arbo
Gekozen is voor een duurzame heavy-duty pallet (maatvoering 1000 bij 1200 mm), gemaakt van gerecycled kunststof. De kunststof pallet is hygiënischer en makkelijker handelbaar. De nieuwe kunststof pallet is ook sterker en 17 kilo lichter dan de houten pallet. Hierdoor heeft de pallet volgens Vrind niet alleen een lagere milieudruk, maar valt de kunststof pallet (23 kilo) ook binnen de ARBO-tilnormen.

Deelnemers
Drankenpallet Beheer Nederland (DPB) vormt een uniforme palletpool voor Nederlandse producenten van dranken met statiegeldverpakkingen. Vrijwel alle Nederlandse brouwerijen en een groot deel van de Nederlandse frisdrankfabrikanten zijn huurder van DPB. Doordat al deze ondernemingen gebruik maken van dezelfde pallets, is de logistieke afhandeling voor de levensmiddelenhandel enorm vereenvoudigd. De huurders van DPB zijn: Alfa Brouwerij, Bavaria, Baltussen, Bierbrouwerij De Leeuw, Bierbrouwerij de Koningshoeven, Budelse Brouwerij, Gulpener Bierbrouwerij, Flevosap, Grolsch, Hak, Heineken, Hero, InBev, Jopen Bier, Lindeboom Bierbrouwerij, Refresco, Trappisten van Westmalle, United Soft Drinks, Vorselaars, Vrumona en Warsteiner.