Reductie van calorieën in frisdranken in Nederland overstijgt die van Groot-Brittannië ruimschoots

Verschillende media besteden deze week aandacht aan vermindering van suiker in frisdranken in Groot-Brittannië. Dit zou toe te schrijven zijn aan de daar begin april ingevoerde belasting op basis van het suikergehalte in frisdranken. In het verlengde van dit soort berichtgeving wordt ook wel beweerd dat de industrie in Nederland uit eigen beweging geen of niet genoeg stappen zou zetten. De reductie die hier al volop gaande is wordt daarmee onterecht ter zijde geschoven.

Stijging consumptie mineraalwater

De consumptiecijfers van mineraal- en bronwater laten voor vierde jaar op een rij een duidelijke stijging zien. In 2016 steeg de categorie in een jaar tijd met 7,5%. Mineraalwater met een smaakje liet maar liefst een groei van 15,6% zien.

Nieuws commitment frisdrank op middelbare scholen

Forse aanpassing in frisdrankassortiment op middelbare scholen

De Nederlandse frisdrankproducenten1 stoppen met de verkoop van de traditionele, suikerhoudende frisdranken op middelbare scholen. De implementatie is uiterlijk eind 2018 afgerond en vanaf dan zijn er op middelbare scholen, naast water, alleen nog laagcalorische en calorievrije frisdranken2 beschikbaar.

Nationaal Frisdrankonderzoek 2017

Groei verfrissende drankjes met minder tot geen suiker en calorieën

Den Haag, 23 augustus 2017 – De consument kiest steeds bewuster zijn of haar verfrissende drankje. Dit blijkt uit het 3e Nationaal Frisdrankonderzoek 2017, afgenomen onder 1.140 Nederlandse frisdrank drinkers. Cola regular blijft weliswaar nog altijd de meest populaire frisdrank, maar consumenten kiezen ook steeds bewuster voor de light en zero varianten van frisdranken omdat er minder suiker en daardoor minder calorieën in zitten.

Koolzuur in drankjes laten geen negatief effect zien

In de media verschenen de laatste maanden enkele berichten over het effect van koolzuur in drankjes. Dit alles naar aanleiding van de publicatie van het onderzoek[1] van onderzoekers van de Birzait Universiteit in Palestina.

Reactie FWS op laboratoriumonderzoek Consumentenbond naar tanderosie

De Consumentbond publiceerde vorige week een artikel in hun magazine ‘Gezondgids’ over tanderosie. Tanderosie is een vorm van gebitsslijtage waarbij tandglazuur oplost onder invloed van de etsende werking van zuren. Bij tanderosie zijn niet de suikers maar de zuren in voedingsmiddelen zélf de boosdoeners.

Richtlijnen consumptie cafeïnerijke drank

Op basis van onderzoek door de European Food Safety Authority (EFSA) adviseert het Voedingscentrum wat betreft cafeïne voor jongeren tussen 13 en 18 jaar maximaal 1 cafeïnerijk drankje per dag te nemen. Of het nu gaat om koffie, energiedrank of andere cafeïne houdende dranken. In een blikje energiedrank van 250 ml zit net zoveel cafeïne als in 1 kopje koffie (gemiddeld 80 mg cafeïne). De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) en de daarbij aangesloten producenten onderschrijven dit advies van het Voedingscentrum.

Europese frisdrankorganisatie kondigt reductie commitment aan van 10%

De Europese overkoepelende frisdrankorganisatie Unesda heeft een reductie commitment aangekondigd voor frisdranken met 10 procent in 2020. Het commitment wordt verder uitgerold in Europa. Het initiatief is een antwoord op de veranderende vraag van  consumenten op het gebied van toegevoegde suiker in producten en daarnaast de vraag vanuit lidstaten en de Europese Commissie voor een gecoördineerde aanpak om suiker in producten te verminderen.

Ongelimiteerd frisdrank drinken komt in Nederland nagenoeg niet voor

Recent is er in media melding gemaakt van een in Frankrijk ingevoerd verbod op het onbeperkt frisdrank schenken in horecagelegenheden. Concepten als ongelimiteerd frisdrank drinken tegen een vaste prijs, of zelfs “gratis”, komen in Nederland nagenoeg niet voor. De vereniging van Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) en haar leden dringen er bij afnemers ook op aan om dit niet te doen. Daarnaast ontmoedigen zij horecagelegenheden om grote formaten bekers aan te bieden. 

FWS kondigt aangescherpt commitment aan tijdens Nationale Voedseltop

Op 26 januari 2017 organiseerden staatsecretaris Van Dam, minister Schippers, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma samen een Nationale Voedseltop om met het bedrijfsleven en andere betrokken partijen meerjarige afspraken te maken over de transitie van het voedselsysteem. Ook de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) was op de voedseltop uitgenodigd en directeur Raymond Gianotten heeft daar vanmiddag een aanscherping van het FWS-commitment in het Kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling bekend gemaakt. 

Abonneren op RSS - Persberichten & standpunten FWS