Onderzoekers van het Brigham and Women's Hospital in Boston stellen dat ‘Frisdrank een verhoogde kans geeft op nierstenen’. Veel drinken zorgt er voor dat nierstenen niet worden gevormd, al is dit wel afhankelijk van wat we drinken. Koffie, thee en sinaasappelsap bijvoorbeeld verlagen de kans op nierstenen. Daarentegen kan, volgens de onderzoekers van het Hospital in Boston, een hoge consumptie van suikerrijke dranken juist vaker tot nierstenen leiden. 

Raymond Gianotten, directeur FWS, geeft aan dat deze conclusie veel te snel is getrokken: “Het onderzoek uit Boston laat geen casuaal verband zien. Bij het ontstaan van nierstenen spelen meerdere factoren een rol zoals de hoeveelheid vocht die iemand binnen krijgt, geslacht en erfelijkheid. De FWS volgt hierin dan ook het advies van de Nierstichting dat adviseert: Veel drinken, tussen de 2 en 3 liter per dag vooral na maaltijden en ‘s nachts. Geschikte dranken zijn kraanwater, mineraalwater, suikervrije frisdranken en vruchtensappen. Koffie en alcoholische dranken zijn toegestaan maar met mate. Het drinken van teveel thee en cola is af te raden.”