De resultaten van een Amerikaans onderzoek suggereren dat bij het drinken van 4 glazen koolzuurhoudende lightdrank of kunstmatig gezoet sap, het risico op een depressie met een derde wordt verhoogd. Een veel te snel genomen conclusie volgens de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS).

Niet één duidelijke oorzaak
Depressies hebben niet één duidelijke oorzaak. Ze ontstaan door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren en persoonlijke eigenschappen. De Amerikaanse onderzoekers geven in hun reactie aan dat het onderzoek geen bewijs heeft opgeleverd voor het causale verband tussen het drinken van light dranken en het risico op een depressie. Zij geven ook aan dat er tal van andere factoren van invloed kunnen zijn op deze variabelen. Daarnaast is het onderzoek uitgevoerd bij mensen in de leeftijdscategorie van 50 tot 80 jaar in de VS en worden andere bevolkingsgroepen niet in het onderzoek meegenomen.

Resultaten veel genuanceerder
De FWS vindt de kop die wordt gebruikt in de online artikelen tendentieus. De resultaten die de onderzoekers aanhalen zijn genuanceerder dan dat de kop in eerste instantie doet vermoeden. Er wordt door de frisdrankenindustrie een zeer breed en gevarieerd assortiment aangeboden waaruit de consument zelf een keuze kan maken. Light dranken kunnen daarbij een goede bijdragen leveren aan gewichtsbeheersing of gewichtsreductie.