Nederlandse tieners tussen de 12 en 17 jaar drinken het liefst een glas frisdrank met het Friese topmodel Doutzen Kroes, zangeres Beyoncé of zanger Bruno Mars.

Opvallend is dat jongens graag fris drinken met Doutzen, gevolgd door de acteurs van de hitfilm New Kids en topvoetballer Wesley Sneijder. Bij de meiden is juist Beyoncé meest favoriet, gevolgd door zanger Bruno Mars en het populaire Volendamse duo Nick & Simon.

Cola populair
Tijdens het uitgaan drinkt 61 procent van de tieners frisdrank. Cola is daarbij het meest populair (43%), gevolgd door cola light (20%) en ijsthee (9%). Sinas (7%) en cassis (5%) staan op plaats vier en vijf.

Deze resultaten en meer komen uit het Nationaal Frisdrankenonderzoek 2011 van de Nederlandse Vereniging van Frisdranken, Water, Sappen (FWS), uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. Het Nationaal Frisdrankenonderzoek is de barometer om jaarlijks trends in frisdrankconsumptie in kaart te brengen.

Eerste keer
Het onderzoek is dit jaar voor het eerst gehouden onder frisdrank drinkers in Nederland. Het gaat hier om een online onderzoek uitgevoerd onder 1.139 Nederlanders tussen de 12 en 65 jaar. Hieronder zijn 209 tieners tussen de 12 t/m 17 jaar ondervraagd. Bovengenoemde resultaten zijn afkomstig uit deze groep.