De acerola: Een powervrucht rijk aan vitamine C

Met de acerola sluiten we onze 3-delige serie over de zogenaamde “supervruchten” af. De acerola is een vrucht met één van de hoogste vitamine-C waarden. Een glas van het zoetzure acerola-sap (200 ml) bevat rond de 2.000 mg vitamine C. Daarom wordt het ook veel als toevoeging in allerlei vruchtensapcocktails gebruikt.

De acerola behoort tot de familie malpighia en is waarschijnlijk afkonstig van het Mexicaanse schiereiland Yukatan. Tegenwoordig wordt de plant voornamelijk in Mexico, Jamaica, Florida en Brazilië verbouwd. De groenblijvende struik of kleine boom groeit zeer snel, maar is slechts in geringe mate bestand tegen koude en wind. Ideaal is daarom een plek in de volle zon. De acerola-struik kan het hele jaar door bloeien, maar de normale bloeitijd is in de regenseizoenen. De bloesems van de acerola-struik zijn klein en lopen in kleur uiteen van roze tot wit.

De vruchten worden acerola, West-indische kers, of Barbadoskers genoemd. Waarschijnlijk is hun vorm de reden waarom ze “kers” worden genoemd, hoewel ze geen verwantschap vertonen met onze inheemse kers. De ronde steenvruchten rijpen binnen 25 dagen, zijn 1-3 cm groot en kunnen tot vier keer per jaar geoogst worden. Het vruchtvlees bestaat voor 80% uit sap, smaakt licht zurig tot zoetachtig en heeft een appelachtige geur. Als de knalrode acerola-kersen eenmaal van de boom zijn geplukt, bederven ze snel. Na drie tot vijf dagen kunnen ze al niet meer worden gebruikt. Het vervoer van deze vrucht is bovenden door het zeer hoge sapgehalte van het vruchtvlees en de dunne, gevoelige schil erg moeilijk, zodat bijna uitsluitend het sap wordt geëxporteerd.

De acerola-kersen zijn vanwege hun enorm hoge vitamine-C gehalte een veelgebruikt ingrediënt in vruchtensappen. 200 ml sap bevat 2.000 mg vitamine C. Dat is ongeveer 24 keer meer dan een glas sinaasappelsap bevat. Voor de mens zijn vitaminen verbindingen die van levensbelang zijn. Het lichaam kan ze niet of nauwelijks zelf aanmaken en ze spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling. Zo helpt de in water oplosbare vitamine C mee bij het opbouwen van bindweefsel (collageen), botten en tanden. Bovendien werkt vitamine C als antioxidant, omdat het cellen tegen vrije radicalen helpt beschermen. Vitamine C draagt ook bij aan de genezing van wonden en blessures, verhindert de opbouw van kankerverwekkende nitrosamines en verbetert de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen. Dit laatste is vooral voor vegetariërs van belang.
Naast vitamine C bevat de acerola-kers de provitamine A, de vitaminen B1, B12 en nicotinezuur, en verder ook ijzer, fosfor, calcium en flavonoïde.

Vruchtensappenfabrikanten bieden acerolasap vaak in combinatie met andere vruchtensappen aan, bijv. met appelsap, passievruchtensap, grapefruitsap, sinaasappelsap, kersensap of druivensap. De acerola is bovendien ook puur als 'moedersap' te verkrijgen, zodat men ook eigen creaties kan proberen. U kunt grenzenloos en naar hartelust experimenteren.