De Vereniging van Frisdranken, Waters en Sappen (FWS), is blij met het besluit om de zoetstof steviolglycosiden voor gebruik in de Europese Unie toe te staan. Dankzij het gebruik van steviolglycosiden, ook wel bekend als stevia, heeft de industrie meer mogelijkheden voor het zoeten van dranken en kan er een grotere variatie en keuze in hydratatiemogelijkheden worden aangeboden.

Stevia, een calorievrije zoetstof, wordt verkregen en gezuiverd uit bladeren van de stevia rebaudiana plant. 

“De toestemming om stevia in de EU te gebruiken biedt de drankensector kansen om op innovatieve wijze nieuwe, heerlijk smakende producten te lanceren” zegt Jouke Schat, directeur FWS. “Met deze nieuwe mogelijkheid om producten te zoeten, verwachten we dat de variatie in producten met een laag of gemiddeld caloriegehalte nog verder zal toenemen. Hierdoor zal de consument beter in staat zijn om zijn energieopname, als onderdeel van een evenwichtig en gezond dieet, te regelen.”

Het gebruik van stevia is al in een groot aantal landen toegestaan, waaronder de VS, Canada, Frankrijk, Mexico, Japan, Korea, Taiwan, China, Rusland, Australië, Argentinië, Nieuw Zeeland, Colombia, Peru, Paraguay, Uruguay, Brazilië, Zwitserland en Maleisië.