Mensen die regelmatig terugkerende nierstenen hebben, zouden baat kunnen hebben bij het matig drinken van frisdrank. Zolang het lightvarianten zijn, en met een fruitsmaak. Die bevatten stoffen, die ervoor zorgen dat er minder snel stenen gevormd worden.

Het is bekend dat sommige soorten nierstenen, bijvoorbeeld calciumoxalaatstenen, minder snel gevormd worden wanneer er veel citraat aanwezig is. Citraat is de chemische vorm waarin citroenzuur opgelost in water, dus ook in het menselijk lichaam, voorkomt. In verbinding met bijvoorbeeld kalium wordt het wel gebruikt als medicijn om nierstenen te voorkomen.

Frisdranken bevatten citraat in verschillende hoeveelheden, en ook malaat, appelzuur, met een vergelijkbare werking. Tijdens een congres van de American Urological Association maakte dr. Brian Eisner, van de University of California in San Francisco de resultaten van zijn onderzoek naar frisdranken en nierstenen bekend. Eisners idee was, dat frisdranken met een hoog gehalte citraat en malaat ook zouden kunnen helpen, nierstenen te voorkomen.

Hij analyseerde vijftien populaire lightfrisdranken en bepaalde de hoeveelheid van beide stoffen hierin. Een sinaasappellimonade blijkt de hoogste gehaltes te bevatten. En ook een drank als 7-Up scoort heel goed op dit gebied. Maar de beste 'cola-achtige' frisdrank, bevat nog niet de helft van de hoeveelheid die de onderzoeker in de fruitdrank met de laagste concentraties aantrof.

Eisner: 'Het is nog niet duidelijk hoe deze producten aan hun hoge gehaltes citraat en malaat komen. Voor de drankjes met de hoogste gehaltes geldt waarschijnlijk dat het afkomstig is van toegevoegd sinaasappel- of citroensap.' De studie is alleen uitgevoerd naar lightfrisdranken. 'Hoewel er misschien reguliere frisdranken zijn met dezelfde eigenschappen, wilden we niet iets aanbevelen met veel suiker en calorieën erin,' aldus Eisner. Ook is van gewone frisdranken bekend dat die het risico op nierstenen juist verhogen.

Woordvoerder dr. Anthony Smith van de American Urological Association waarschuwt ervoor dat patiënten met terugkerende nierstenen niet ineens de hele dag door lightfrisdranken moeten gaan drinken. 'Maar patiënten die nooit frisdrank drinken, hebben misschien baat bij een matige consumptie.'

(Bron: Niernieuws.nl)