De nieuwe richtlijn 2012/12/EU voor etiketten op vruchtensappen en nectar werd vorige week gepubliceerd. De richtlijn heeft als doel consumenten gemakkelijker te informeren over de producten. De nieuwe normen zullen foutieve informatie over waarden in multi-vruchtensappen en het verkeerde gebruik van de kreet "geen toegevoegde suikers" voorkomen.

Gemengd vruchtensap moet in het vervolg een naam hebben die de inhoud reflecteert. Een mix van 90% appel en 10% aardbei zou bijvoorbeeld "appel- en aardbeiensap" genoemd moeten worden, terwijl het product tot dusver ook gewoon "aardbeiensap" kon heten. Als er meer dan drie soorten fruit in de sap aanwezig zijn, wordt het product simpelweg multivruchtensap genoemd.

Ook zullen vruchtensappen in de toekomst, per definitie, geen suikers of zoetstoffen bevatten. In nectar, dat geproduceerd wordt uit vruchtenmoes en water, kunnen wel toegevoegde suiker of zoetstoffen zitten. Om verwarring te voorkomen zal het etiket "zonder toegevoegde suikers" niet toegestaan worden op nectar met kunstmatige zoetstoffen, zoals sacharine.

Veel producten zoals sinaasappelsap bestaan voor een klein deel (tot 10%) uit mandarijnsap, die de kleur en smaak verbetert. Dit gebeurt regelmatig in Brazilië, de Verenigde Staten en andere landen. De nieuwe richtlijn stelt echter dat sinaasappelsap die naar de EU geëxporteerd wordt, onder de zelfde normen valt als een Europees product. Deze sappen moeten op hun etiket dus de benaming "sinaasappel- en mandarijnsap" hebben.

Producten, die voor 28 oktober 2012 verkocht of gelabeld worden, vallen nog onder de oude richtlijn (Richtlijn 2001/112/EC) en mogen tot 28 april 2015 verkocht worden. De nieuwe richtlijn zal van toepassing zijn vanaf 28 april 2013 en staat boven nationale normen.