PARMA - Voedselveiligheidsagentschap EFSA handhaaft de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) bisfenol A van maximaal 0,5 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag. De afgelopen maanden namen diverse landen maatregelen om blootstelling aan de stof te verminderen.

Volgens het CEF-panel van EFSA is er geen nieuw bewijs om de ADI die is vastgesteld in de opinie uit 2006 en bevestigd in de opinie van 2008 te wijzigen.

Het CEF-panel bestrijdt dat er overtuigend bewijs is voor negatief effect op de hersenontwikkeling. De studies die daarop duiden hebben voklgens EFSA vele tekortkomingen, waardoor het belang van de onderzoeksresultaten voor de mens niet kunnen worden vastgesteld.

Eén van de experts uit het panel had echter twijfels. Deze pleitte er niet voor de ADI te verlagen maar wel om de aanvaardbare inname te wijzigen in een tijdelijke ADI om te zetten.

Plastics
Bpa wordt in combinatie met andere chemicaliën gebruikt om plastics van te maken. Het wordt onder meer gebruikt voor de productie van de harde, transparante kunststof polycarbonaat, waarvan weer flessen voor babyvoeding, zuivel en frisdrank worden gemaakt.

Het wordt ook gebruikt in epoxyharsen die worden aangebracht als beschermende coating aan de binnenkant van blik of karton. Onder bepaalde omstandigheden kan bpa van de verpakking naar het levensmiddel migreren.