Bob Grijpstra nieuwe voorzitter vereniging Frisdranken, Waters, Sappen

NIEUWVEEN - Bob Grijpstra is de nieuwe voorzitter van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS). Hij neemt de functie over van Co Snijder, die het voorzitterschap vervulde sinds 1 januari 2006.

Grijpstra is gepokt en gemazeld in de drankenindustrie. Jarenlang was hij managing director van Refresco Benelux, een functie die hij eind vorig jaar beëindigde. "Er kwam dus weer wat ruimte in de agenda en het voorzitterschap van de FWS is een logisch vervolg in mijn carrière. Ik maak sinds 1996 deel uit van het algemeen bestuur van de FWS en ben één van de langstzittende bestuursleden. Ervaring voldoende dus." Ook was Grijpstra van 2000 tot 2010 voorzitter van de werkcommissie ten behoeve van de cao voor de Drankindustrie en de Groothandel in Dranken. Tevens is hij vanaf 2003 vice-president van UNESDA, de Europese Vereniging van Drankfabrikanten.

Wat verwacht u van uw nieuwe functie?
"Eén van mijn hobby's is besturen. Ik vind het leuk om richting te geven aan een groep mensen die ergens enthousiast over zijn. De FWS is de brancheorganisatie voor de frisdranken-, water-, sappen- en siropenindustrie. Bij de FWS zijn alle in Nederland gevestigde producenten van frisdranken, waters, sappen en siropen aangesloten. Evenals een aantal buitenlandse fabrikanten met verkoopkantoren in Nederland. Het is belangrijk dat al deze partijen op één lijn zitten. Ik zal hierbij zogezegd als de olie tussen de radaren fungeren. Gezamenlijk werken we de komende periode bovendien aan een toekomstgerichte visie die zich toespitst op een aantal belangrijke thema's; verpakkingen, communicatie, voeding en gezondheid."

Wat is het eerste waar u aandacht naar uit gaat?
"In de jaren zestig groeiden frisdranken uit tot populaire dorstlessers. Sinds die tijd stijgt de consumptie nog altijd. Dronk een gemiddelde Nederlander in 1960 nog 13 liter frisdrank per jaar, tien jaar later was dit al 55,5 liter. Op dit moment is de frisdrankconsumptie toegenomen tot 102,7 liter per persoon in 2009. Het gaat dus goed met de drankenindustrie en het is noodzakelijk dat we de komende periode doorschakelen op belangrijke thema's, zoals duurzaamheid. Hoe kunnen we bijvoorbeeld verpakkingen en de distributie van dranken gezamenlijk verduurzamen? Met dit soort zaken houden we ons bezig."

Welke uitdagingen liggen er op uw pad?
"Ik vind het belangrijk dat er een vrij verkeer van goederen blijft bestaan. Met andere woorden: geen statiegeld op kleine PET-flessen en blik. Frisdranken die naar de consument gaan, moeten natuurlijk worden verpakt. De producenten spannen zich in om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal tot een minimum te beperken. Hiernaast streeft de sector naar efficiënte recycling van haar verpakkingen. Gezien al deze inspanningen hoeft de sector niet ook nog eens te worden belast met een statiegeldregeling. Daarvoor blijft de FWS zich hard maken richting politiek Den Haag. Verder houdt de FWS zich actief bezig met het bevorderen van een gezonde leefstijl. Zo ontwikkelt de frisdrankindustrie voortdurend initiatieven op het gebied van productinnovatie en voorlichting. Tevens blijft ze meer bewegen stimuleren. We maken op dit gebied in de komende periode nog de nodige slagen."