Op dinsdag 8 januari publiceerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) haar wetenschappelijke beoordeling over de veiligheid van de zoetstof aspartaam. In het kader van transparantie van risicobeoordelingen kunnen belanghebbenden nog tot 15 februari 2013 reageren op deze openbare rapportage.

EFSA heeft voor haar beoordeling gebruik gemaakt van eerdere evaluaties, nieuwe wetenschappelijke literatuur en informatie naar aanleiding van een openbare oproep voor gegevens. Uit het onderzoek blijkt dat aspartaam volledig wordt afgebroken in het maag-darmkanaal tot onder andere fenylalanine, asparaginezuur en methanol. Deze stoffen worden op hun beurt volledig opgenomen en via de reguliere routes in het lichaam afgebroken zonder vorming van gevaarlijke restproducten. De belangrijkste conclusie is dat er bij het huidige niveau van inname voor de consument geen risico op toxiciteit bestaat. De huidige aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) wordt beschouwd als veilig. EFSA stelt daarom geen aanpassing van deze norm voor.

De FWS is verheugd dat EFSA opnieuw de veiligheid van aspartaam bevestigt. Aspartaam is een belangrijke zoetstof voor de frisdrankenindustrie. De FWS kijkt met vertrouwen uit naar de definitieve rapportage die waarschijnlijk eind mei 2013 wordt gepubliceerd. Waar mogelijk neemt EFSA daarin het commentaar op de voorlopige versie op.